PD3AR
logo
Over mij
Zendamateur
PI2NWK
Zelfbouw
Contactformulier
Foto's

Geslaagde Molendag 2019 PB6ZBM

11 mei was het dan zover, na enkele weken voorbereiding stonden we om 8 uur bij de Zwanburgermolen om de antennes op te bouwen. De molenaar had speciaal voor ons het gras gemaaid en het zonnetje scheen er vrolijk op los. Kortom een mooie dag om er samen iets moois van te maken. Nadat de antennes opgezet waren en de sets geinstalleerd kwam de eerste boot met 10 personen in de 70+ leeftijd aanvaren voor een rondleiding. Deze mannen vertelde ons, dat ze het stukje in de krant over de molendag en de VERON hadden gelezen en nieuwschierig waren geworden. Belofte maakt ook schuld en voor we achter de set kropen hebben we de molenaar een taart aangeboden namens de crew van PB6ZBM.

Klokslag 10 uur zijn we begonnen met het activeren van de molen en de ene na de andere qso werd er gemaak. Wat opviel is dat er deze dag niet alleen veel zendamateurs kwamen kijken, maar dat ook andere geintresseerde de molen kwamen bezoeken. De molenaar liep vol trots rond en in zijn molen genietend van alle aanloop en aandacht. Wij de zendamateurs beleefde een top dag met mooie verbindingen en onderling qso.

Toen aan het eind van de dag alles was opgeruimd, de kopjes waren afgewassen en we de balans opmaakte, was iedereen het er over eens, dat dit een sucses volle dag is geweest, waar we met veel trots op terug kunnen kijken. Namens de crew van PB6ZBM willen we Hans de molenaar bedanken voor zijn gastvrijheid en de afspraak voor volgend jaar staat alweer vast. 

---------------------------------------------------------------------------------

Radiozendamateurs van de VERON afd. Leiden actief vanuit de Zwanburgermolen

In het weekend van 11 en 12 mei gaan radiozendamateurs van de VERON afdeling Leiden meedoen aan het “Mills on the air weekend”. In dit weekend wat een Engels initiatief is, proberen diverse radiozendamateurs zoveel mogelijk molens over de wereld te bemannen.  Onder de call PB6ZBM zullen de aanwezige radiozendamateurs van de VERON afdeling Leiden, verbindingen proberen te maken via de ether met zoveel mogelijk andere radiozendamateurs over heel de wereld. Ook proberen de zendamateurs op deze manier met zoveel mogelijk andere molens  contact te leggen. Zelf zullen ze uitkomen op de 80mtr, 40mtr, 20mtr, 2mtr en 70 cm band. 

Gelijk met dit weekend is het “Molenweekend”. Tijdens dit weekend stellen de molenaars, die met veel enthousiasme de molens operationeel houden hun molens open voor publiek en vertellen ze van alles over de molen. De radiozendamateurs van de VERON afdeling Leiden zijn dankbaar en voelen zich trots, dat ze gebruik mogen maken van de Zwanburgermolen in Warmond. Samen gaan ze er een gezellig en mooi weekend van maken.

 

U bent dan ook van harte uitgenodigd om te komen kijk hoe deze schitterende molen eruit ziet en om te kijken wat de radiohobby inhoudt. U kunt de molen die op de Zwanburgerpolder staat bereiken, door de voetveer van “De Heere Schouten” uit Warmond te nemen. Voor twee euro p.p. vaart het veer u heen en weer naar de molen.

 ---------------------------------------------------------------------------- 

Geslaagde PACC 2019

9 februari rond de klok van half 11 druppelde de crew van PI4LDN binnen op het QTH. Eerst een bakkie met een stuk vlaai en daarna de laatste aanpassingen/voorbereidingen. Zo werd het mastje voor de 40 meter antenne vast gezet en de coax van de 160 meter antenne vervangen. Ondertussen werden de pc's opgestart en de log programmaatjes geinstalleerd. Om half 1 werd er nog even stevig gelunched zelfs met heerlijke Kattukse seekaekke van Alex (PA3DGO), om vervolgens onze posities in te nemen. Na een wat onwennig begin had Ben (PA2BEN) de smaak te pakken en op de 40 meter werden al snel de eerste verbindingen gemaakt.

                               
Zo was het onze Jaap (PA7DA) die zich deze shift uit mocht leven op de 20 meter band. Alleen hier vielen de condities wat tegen of zou het komen dat Jaap nog in de FT8 modes stond. Hennie (PA0LMA) draaide ondertussen lekker op de 80 meterband. Ook diverse toeschouwers kwamen op locatie kijken en onze senior Piet (PD2O) vermaakte zich best. Na een paar uur werd er ook besloten dat er gewisseld werd en nu mochten Adrie (PD3AR), Alex en Loek (PA9LUC) hun kunsten vertonen. De avond deed langzaam zijn intrede en ook voor de inwendige mens moest gezorgd worden. Na de soep van vanmiddag werd er besloten om zelf maar shoarma te maken. En alsof hij het rook, stipt op tijd kwam Eric-Jan (PA1EJ) ons helpen met eten.

                   

 

 

Langzaam werd het rustiger en bleven er 5 operators over. Buiten Hennie, Alex, Loek en Adrie, was nu ook Rob (PA3RG) gearriveerd om met ons de nacht door te brengen. De 20 meter hebben we deze avond even gelaten voor wat het was, maar de 160 meter was echt leuk werken. Hennie heeft zich daar uitgeleefd op de cw en de overige operators op de andere banden. Vooral Rob waarvoor het de eerste keer was dat hij een contest draaide had het prima naar zijn zin. Toen het om 3 uur wel erg stil werd hebben we dan ook wijs besloten om een paar uurtjes te gaan slapen. Na het nuttige van een kindercola werd er afgesproken dat we om 8 uur weer zouden gaan starten. Ook de zondag morgen zijn er nog diverse leuke overzeese verbindingen gemaakt, vooral de 80 meterband was open. Voordat we het wisten was het dan ook 13 uur en was de tijd voorbij. Wat we nog wel willen vermelden is, dat de verbinding met Marcus (PE1HOY) ook is gelukt ondanks we dit meer niet hadden verwacht. In totaal hebben we meer dan 650 stations gewerkt, zodra dit allemaal verwerkt is zullen we dit ook melden. Na het opruimen van de diverse spullen zijn we ieder ons eigen weg weer gegaan. Alleen de evaluatie en het opruimen van de masten moeten we binnenkort nog even doen, maar dit zal ook goed komen. Ik denk dat ik niets te veel zeg en namens Ben, Hennie, Jaap, Adrie, Alex, Loek, Rob, Eric-Jan, Markus en Piet. Iedereen bedankt voor de inzet, hoe klein of groot ook en tot volgend jaar. 

Band     Qso    Cancelled  Dup  Point  Penalty  Mult        Score
160M     111           0    1    110        0    24
 80M      328           0    3    325        0    28
 40M      144           0    1    143        0    30
 20M        71           0    1      70       0    21
 15M          3           0    0      3        0     2
 10M         1            0    0      1        0     1
-----------------------------------------------------------------
            658            0    6    652        0   106        69112

 Laatste hand gelegd aan de Pacc 2019

op 2 februari was het het laatste weekend voor de PACC en vandaag werd benut om de shack in te richten. In alle vroegte werden we verast door Markus (PE2HOY) met gebak en vlaai. Na deze gezellige opstart zijn we de shack in gedoken om alles klaar te zetten en het eea te testen. Stop 5 mannen met 5 meningen in 1 shack en het zijn net vrouwen, alleen het eind resultaat is anders. Na ruim  2 uur stond alles en ook alles was getest, dit alles onder toezicht van onze senior Piet (PD2O). Zelf Jaap (PA7DA) kon nog mooie plaatjes schieten met zijn drone ondanks de regen. Voor nu eind goed al goed. Volgende week verzamelen we om 11 uur om dan onder genot van een bakkie en wat lekkers toe te werken naar een super gezellig weekend.

____________________________________________

PI4LDN HEEFT HET GOED GEDAAN MET DE 11 STEDEN CONTEST

Ondanks de slechte condities heeft PI4LDN in november meegedaan aan de 11 steden contest. Ieder jaar wordt dit evenement georganiseerd door de VERON, afdeling A14, Friesland Noord. Dit jaar werd het 2 meter gedeelte bemand door Adrie (PD3AR), Alex (PA3DGO) en Eric-Jan (PA1EJ) en het 80 meter gedeelte door Loek (PA9LUC), Markus (PE1HOY) en Hennie (PA0LMA).

Buiten de gezelligheid werden er natuurlijk ook verbindingen gemaakt. Zo konden we op 80 meter alle 11 steden stations werken een verdienstelijke 11e plaats van de 35 deelnemers (buiten regio 14) was dan ook ons deel. Op de 2 meter ging het ondanks de slechte condities vrij goed, er werd zelfs gewerkt met Borne (PE2VAV). Het eind resultaat mag er dan ook zijn. Hier zijn we netjes 4e geworden in een deelnemers veld van 15 teams (buiten regio 14). Wij hebben hier 8 van de 11 steden stations kunnen werken en met een beetje geluk had er hier meer in gezeten. Kortom een geslaagd resultaat die we 19 november willen verbeteren. Voor alle uitslagen en foto’s kunt u kijken op de site van PI4LWD http://www.pi4lwd.nl/11stindex.htm

 ___________________________________

Opbouwen voor PACC 2019

We schrijven weer een week later, 26-01-2019. Deze dag zouden we de antenne voor 80 meter en de zelbouw antenne voor 40 meter van PA0LMA gaan ophangen. Klokslag 10 uur, na het wekelijkse bakkie koffie zijn we naar buiten gegaan. Het was Alex die de katrol aan de staander van de barg vast kreeg, zodoende konden we onszelf het een stuk makkelijker maken. Hennie heeft in Noordwijk nog even snel een mastje gehaald, zodoende kon de antenne voor de 40 meterband ook afgespannen worden.  Ondertussen was Eric-Jan PA1EJ gearriveerd en hij nam het soldeerwerk van de coaxkabels en de voetpedalen voor zijn rekening. Dit keer hielden Henny en Alex zich bezig met de antenne voor de 40 meterband, Loek en Adrie deden het zelfde voor de 80 meterband. Al snel bleek alles mee te zitten en om 12.30 uur hing alles, inclusief de GPA voor de 10 en 15 meter (Deze stond). Zelfs onze Ben PA2BEN kon het niet nalaten om alvast zijn steentje bij te dragen en hij kwam alvast het eea brengen. Voldaan en met een hoop plezier hebben wij deze dag weer opgebouwd en afgesproken dat we van de week en volgende week zaterdag alles gaan testen en inrichten.

 

 

 

 

Zaterdag 19-01-2019 was de dag dat de volgende mast opgebouwd zou worden. Waarom zo vroeg zult u denken, gewoon de vorst die haar intrede  in Nederland doet. Maar voor dat de mast stond werden we verast doorde XYL van Alex met een heerlijke appeltaart zonder rozijnen. Nu konden we hard aan de slag, met z'n drieen dit keer stond de mast binnen een het uur.   (wat ervaring niet kan doen) Na een wel verdiend tweede bakkie "pleur" werd besloten om de antenne voor de 160 meterband alvast te plaatsen en aan te sluiten. Toen dit gelukt en getest was zijn we met een goed gevoel naar huis gegaan. Volgende week gaan we weer verder, dan wordt de antenne voor de 80 meterband en de antenne voor de 10 en 15 meterband geplaatst.

 

 

Op zaterdag 12-01-2019 zijn we begonnen met het opbouwen van de eerst mast waar de antenne in komt voor de 160 meter band. Alex (PA3DGO), Hennie (PA0LMA) Loek (PA9LUC) en Adrie (PD3AR) waren deze regenachtige dag paraat, om uit te zoeken hoe deze mast werkte en waar we hem het beste konden neer zetten. Wonder boven wonder en redelijk nat stond de mast binnen een uur, zelfs de katrol om de antenne in te hijsen werd niet vergeten. Zo is er een start gemaakt naar een mooi PACC weekend en hopen we het weekend voor de PACC alles draaiend te hebben. 

 

 

 ____________________________________________________

 

PI4LDN actief tijdens de elf steden contest

Op 18 november was er weer de jaarlijkse elf steden contest. Ook dit jaar werd beslotenom mee te doen onder de call PI4LDN. Afspraken werden gemaakt wie wat zou doen. Zo werd er op zaterdag 17 november de mast opgezet door Loek (PA9LUC), Alex (PA3DGO) en Adrie (PD3AR). Na een paar uurtjes bezig te zijn geweest, stond de mast als een kaars zo recht, met in de top een daimond X50 en een FD4 gehesen. Na het testen op zaterdag, Bartlehiem 9 +20 op 80 meter en ver in Duitsland op 2 meter, waren we er klaar voor. Nog even de laatste afspraken gemaakt en een ieder ging weer voldaan huiswaarts. 18 november rond 10 uur kwam iedereen binnen druppelen. Met Hennie (PA0LMA), Eric-Jan (PA1EJ) en Marcus (PE!HOY) waren we compleet en klokslag 11 uur(lokale tijd) werd er begonnen 

 

 

met de elf steden contest. De eerste verbindingen op 80 meter werden al snel gemaakt en Loek kreeg zelf zijn elf steden certificaat vol, door op zijn eigen call de elf steden vol te krijgen. Op 2 meter werd al snel over geschakeld van horizontaal naar verticaal. Dit was echt een verademing. Waar vorig jaar maar 4 stations werden gewerkt, moesten we dit jaar alle zeilen bij zetten om alles te loggen. Nadat we om 13 uur nog even genoten hebben van een warme hap bestaand uit, stamppot andijvie, spekjes en een balletje (en ijsje toe), gingen we ons laatste half uur in. Diverse stations werden er nog gewerkt, zo kon om 14 uur de eind balans opgemaakt worden. Op 2 meter werkte we 27 stations, waarvan 6 van de elf steden en op 80 meter werkte we 41 station, waarvan 10 van de  elf steden. Met deze balans zijn we zeker t.o.v. vorig jaar zeer tevreden en hopelijk wordt het volgend jaar nog beter. Na het afbreken van de mast en het opruimen van de spullen is een ieder het er over eens dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

 

                     -------------------------------------------------------------------------------------

Druk hier  voor de blog van mijn maatje Volmer PE2VAV die ook mee deed met de elf steden