PD3AR
logo
Over mij
Zendamateur
Contactformulier
Foto's
Boot
Onderhoud september

Het zal toch niet, of toch wel

Op donderdag 19 september, eigenlijk heb ik geen tijd, besluit ik met mijn maatje Pieter toch een start te gaan maken met het onderwaterschip. We zijn het er beide over eens dat deze er wel heel erg netjes uitziet voor een boot die er in geen 9 jaar is uitgeweest. Na wat plekjes te hebben bekeken en voor ons zelf het besluit genomen te hebben, dat we niet overal gaan beginnen, maar van voor naar achter, kwamen we een plekje tegen. "Dit ziet er wel lelijk uit maat"  was de opmerking van Pieter. "Dan maar even kloppen" Het gevolg een rot stukje in de punt. Na dit kaal gemaakt te hebben, hebben we ook van binnenuit nog even gekeken. De oorzaak werd ons duidelijk. Er heeft jaren lekwater in dit puntje gestaan. Gelukkig zijn de spanten nog goed. Het blijkt wel weer een boot roest van binnenuit. Met de opmerking "Gelukkig nu en niet van het voorjaar op de Kaag"  ging ik toch wel met een katerig gevoel  naar binnen toe. Hopend dat het bij dit ene plekje blijft, anders hebben we echt veel werk te verzetten

 

Niet zo vrolijk word ik hier van

 

Hopen dat het hier bij blijft

 

Alles komt goed

 ______________________________________________________________________________

 

Plan maken

Op woensdag 18 september is Gerard langs geweest voor een plan van aanpak voor de motor. De motorsteunen worden vervangen en wat het belangrijkste is we hebben het euvel dat er voor zorgt dat de boot aan het trillen was tijdens het varen. De oorzaak is de overbrenging tussen de keerkoppeling en de schroef as. Deze wordt zsm vervangen. Verder heb ik besloten om de uitlaat te vervangen en naar bakboord kant te verleggen. Het grote voordeel is dat het a) ruimte opleverd en b) de kans op lekkages uitsluit. Verder is het vetkoord vervangen en gaan we langzaam verder om de motor weer tiptop te krijgen. 

 

 

 

De overbrenging tussen as en keerkoppeling dat defect is

 

Verder hebben we deze avond alle onderdelen aan en op de romp verwijderd, of de onderdelen ooit nog terug komen is de vraag..Als het niet nodig is laat ik ze vervallen. Jelle heeft gelukkig deze avond ook zijn gezicht laten zien, Jelle gaat het laswerk voor zijn rekening nemen, dit is iets wat ik echt niet kan, dus ik ben super blij met hem. Maatje Pieter bedankt voor je hulp zonder jou hulp wordt het voor mij een stuk moeilijker.

 

Alle onderdelen verwijderen

     ______________________________________________________________________________    

 

"De Ria"het water uit

Op dinsdag 17 september 2019 heb ik "de Ria" omgevaren naar mijn buurman Hans van Jachthaven Jonkman. Deze heeft "de Ria"eruit gehaalt en wat zag de onderkant er nog goed uit na zeker 7 jaar in het water te hebben gelegen

"de Ria"in de banden klaar om gelift te worden

 

Stukje bij beetje kwam ze het water uit.

 

Op het droge klaar om de onderkant schoon te spuiten

 

Onderweg om 3 weken onderhanden genomen te worden.

 

Eindelijk is het dan zover de Ria ligt op het droge en is gisteren voor de eerste keer rondom even lekker schoongemaakt. Nu even lekker laten drogen. Op 18 september start het echte werk. Gerard komt de motorsteunen vervangen en de as even goed nakijken, Dan komen mijn maatjes Pieter en Jelle nog om te helpen met de buitenkant. Ik wil er onder andere een zwemplattau op maken en het raampje op het voordek dicht laten lassen. Dit kan ik ook niet zonder steun en hulp van de rest van het gezin. In de loop van deze weken probeer ik jullie mee te nemen in dit projectje.